Το Lockdown να μην γίνει Game Over …….

Καθώς το εμπόριο έρχεται μοιραία αντιμέτωπο για μια ακόμη φορά με το lockdown, ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται μπροστά στο χειρότερο εφιάλτη του, μιας και η επανεκκίνηση της αγοράς σίγουρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Το δεύτερο lockdown έχει ουσιώδεις διαφορές από  αυτό του Μαρτίου. Οι επιχειρήσεις μας τώρα είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένες, καθώς και στους μήνες που μεσολάβησαν οι τζίροι ήταν αναιμικοί και οι αρνητικές επιπτώσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα θα εμφανιστούν σε όλη τους την έκταση δοκιμάζοντας ανθρώπινες αντοχές, κοινωνική συνοχή και φυσικά επαγγελματική δραστηριότητα.

Φυσικά, η υγεία και η ασφάλεια παραμένει η μέγιστη προτεραιότητα για όλους. Παράλληλα όμως είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν ειδικές ρυθμίσεις  για τη διατήρηση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, ώστε να καταφέρουμε να αντέξουμε το νέο χτύπημα.

Μπορεί σε γενικές γραμμές τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την στήριξη των εργαζομένων μας, σε καμία περίπτωση όμως δεν επαρκούν για να αφήσουν παράθυρο επιβίωσής μας.

Απαιτείται λοιπόν ένα πρόγραμμα άμεσων και δραστικών μέτρων στήριξης ταχείας απόδοσης, για να αποτρέψει τα διαφαινόμενα λουκέτα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επισημαίνει, πως για να μπορέσουν να  επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις μετά το lockdown, πρέπει χωρίς χρονοτριβή:

1. Να επιδοτηθεί το 40% των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση,  ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ιδιοκτήτες να πάρουν πίσω ένα μέρος αυτής της στήριξης μέσω της φορολογίας.

 1. Τα καταστήματα που μένουν ανοιχτά να μην έχουν δικαίωμα να πωλούν είδη που
  αντιστοιχούν σε φυσικά καταστήματα με ΚΑΔ που κλείνουν με κυβερνητική εντολή.

  3. Άμεση καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στις ατομικές επιχειρήσεις και στα μέλη των εταιρειών με ΚΑΔ που αναστέλλεται η λειτουργία τους, συνυπολογίζοντας ότι βρισκόμαστε στην αρχή του επόμενου από έναν «ακριβό» φορολογικά μήνα αυτόν του Οκτωβρίου.

  4. Επιτέλους ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.

 2. Ενίσχυση των περιφερειακών προγραμμάτων, ώστε να ενταχθούν στις επιδοτήσεις και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καθώς ο τρόπος που αυτά έχουν σχεδιαστεί, ειδικά για την Αττική αφήνει εκτός την συντριπτική πλειοψηφία του λιανεμπορίου.
 3. ‘Αμεσος σχεδιασμός χρηματοδοτήσεων των μικρών επιχειρήσεων που δεν είχαν πρόσβαση στα προηγούμενα τραπεζικά προγράμματα.
 4. Λόγω της έκτακτης συγκυρίας, να υπάρξει ανεξάρτητη και παράλληλη ρύθμιση για τις εντός κρίσης φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε τουλάχιστον 24 άτοκες ή 48 χαμηλότοκες δόσεις.
 5. Προστασία και αναβίωση όλων των ρυθμίσεων των επιχειρήσεων στο Δημόσιο και στις Τράπεζες.

Βάζοντας για μια ακόμη φορά ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, στηρίζουμε τα υγειονομικά μέτρα, όμως με κραυγή αγωνίας δηλώνουμε, πως ανάλογη αξία έχει και η επιβίωση των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

 

 

 

 

Μην Χάσετε

Αναγκαία η επιστροφή των Ποσειδωνίων στο φυσικό τους χώρο, στον Πειραιά

Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των...

Τι περιμένει ο εμπορικός κόσμος από τους νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εκφράζει στους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θερμά...

Eντυπωσιακό Fashion Show από τον Εμπορικό Σύλλογο- Μια βραδιά γεμάτη μόδα και λάμψη στις “Ημέρες Θάλασσας 2024”

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ένα...

Αιτήματα Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς προς τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές

Αιτήματα προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές καταθέτει ο Εμπορικός Σύλλογος...

Εντυπωσιακή Βραδιά Μόδας

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30 MAIOΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ...

Πάνελ Άρθρου

Τελευταία Νέα

Εντυπωσιακή Βραδιά Μόδας

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30 MAIOΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ...

Δράσεις με τις οποίες συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στις “Ημέρες Θάλασσας 2024”

Στις εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για τις «Ημέρες Θάλασσας...

Το Πασχαλινό Ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στον Πειραιά

Το προτεινόμενο Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών  καταστημάτων στον...

Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΕΣΠ