Προσβασιμότητα – Τα καταστήματα του Πειραιά δίπλα στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης κοινωνικής του προσφοράς, και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευαίσθητων ομάδων της κοινωνίας μας, ανακοινώνει μια ακόμη σημαντική κοινωνική δράση, που αφορά στην υποδοχή ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού στα καταστήματά μας και συγκεκριμένα:

Kαταστήματα του Πειραιά, έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας και ξεκίνησαν να υποδέχονται, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και τους συνοδούς τους, ώστε να απολαμβάνουν τις αγορές τους με άνεση ασφάλεια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΕΙΔΟΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗΗΜΕΡΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣΩΡΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
FUNKY VIBEΑΝΔΡΙΚΑ ΕΙΔΗΣΩΤΗΡΟΣ 23ΔΕΥΤΕΡΑ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ3.00-4.00 μ.μ.
ΚΑΠΡΑΛΟΣΑΝΔΡΙΚΑ ΕΙΔΗΣΩΤΗΡΟΣ 6ΔΕΥΤΕΡΑ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ3.00-4.00 μ.μ.
TSOGASΑΝΔΡΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ & ΑΞΕΣΟΥΑΡΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ 21ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΣΩΤΗΡΙΟΥΕΙΔΗ ΕΞΟΧΗΣ-ΚΑΜΠΙΝΓΚ-ΤΑΞΙΔΙΟΥ, ΚΑΠΕΛΑ, ΝΗΜΑΤΑ,ΕΙΔΗ ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣΚΑΡΑΟΛΗ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 24ΔΕΥΤΕΡΑ2.30-4.00 μ.μ.
JALLUSΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ-ΑΞΕΣΟΥΑΡΣΑΧΤΟΥΡΗ 76ΔΕΥΤΕΡΑ12.00-3.00 μ.μ.
ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΥΛΟΣΓΥΝΑΙΚΕΙΑ & ΑΝΔΡΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ & ΑΞΕΣΟΥΑΡΗΡ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 41 ΔΕΥΤΕΡΑ & ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
KASSIMATIS CYCLINGΠΟΔΗΛΑΤΙΚΑ ΕΙΔΗΠΛ. ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑΣ 8ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟΔΕΥΤΕΡΑ&ΤΕΤΑΡΤΗ 3.00-4.00 μ.μ. ΣΑΒΒΑΤΟ.9.00-10.00 π.μ.
ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ-ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ-ΧΑΛΙΑ-ΜΟΚΕΤΕΣΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 8ΔΕΥΤΕΡΑ9.30-12.00 ή ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
X CHICΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ-ΑΞΕΣΟΥΑΡΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 35ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Τα συμμετέχοντα καταστήματα έχουν αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματός τους ειδική σήμανση,  ενώ έχουν προβεί σε ενέργειες όπως, μείωση αισθητηριακών ερεθισμάτων (χαμηλός φωτισμός, απουσία φωτορυθμικών, μειωμένα ηχητικά ερεθίσματα), καθοδήγηση μέσω σημάτων  π.χ. μπλούζες Μ, L, XL, κ.ά.

#image_title

Τα καταστήματα του Πειραιά γίνονται προσβάσιμα στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στο ΕΒΕΠ μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική Ημερίδα με τίτλο «Η ψυχική ανθεκτικότητα στους χώρους της εργασίας», που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Σ. Αντωνάκου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10/10.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΣΠ Θ. Καπράλος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τόσο την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, όσο και τους ομιλητές, υπογράμμισε ότι στόχος μας είναι να ανοίξουμε την συζήτηση για την ψυχική υγεία,  αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε για τη διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος εργασίας. Πρέπει, όπως είπε, να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για να συμβάλλουμε στην μείωση των παραγόντων που αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική υγεία, των συνεργατών μας, των εργαζομένων και των πελατών μας.

Επίσης, ανακοίνωσε την σημαντική κοινωνική δράση για τα άτομα με αυτισμό με πρωταγωνιστή τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς, όπου καταστήματα του Πειραιά θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες (χαμηλό φωτισμό, ήπια ένταση μουσικής κ.ά) σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας για να υποδέχονται τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και τους συνοδούς τους, ώστε να απολαμβάνουν τις αγορές τους με άνεση ασφάλεια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Σ. Αντωνάκου χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική την Ημερίδα, συνεχάρη τον ΕΣΠ για την ανθρωποκεντρική δραστηριότητά του, καθώς όπως ανέφερε η ψυχική ανθεκτικότητα στον εργασιακό χώρο είναι σπουδαία, αλλά και για την πρωτοβουλία στήριξης των ατόμων με αυτισμό και τόνισε πως η Αντιπεριφέρεια στηρίζει και ενισχύει κάθε ενέργεια που στοχεύει  στη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευαίσθητων ομάδων της κοινωνίας μας.

Ο κ. Δημήτρης Πετρούνιας, Κλινικός Ψυχολόγος μίλησε για την «Δύναμη του Εμείς στην κοινωνική αρρυθμία»

Η κ. Σταυρούλα Βουτυράκου, Φιλόλογος-Ειδική Παιδαγωγός, Διευθύντρια Δια Βίου Μάθησης της Unesco, ανέλυσε γιατί «Ο αυτισμός είναι υπόθεση όλων μας» και

Η κ. Κέλλυ Κούβαρη, Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς ανέδειξε το θέμα «Παιδί και αυτισμός».

Αναγκαία η επιστροφή των Ποσειδωνίων στο φυσικό τους χώρο, στον Πειραιά

Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των Ποσειδωνίων 2024, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επισημαίνει τα εξής:

Καθώς ο Πειραιάς αποτελεί την ιστορική έδρα των Ποσειδωνίων, φιλοξενώντας την έκθεση για δεκαετίες, η επιστροφή της διοργάνωσής της στην πόλη μας, στον φυσικό τους χώρο, αναβιώνει μια μακρά παράδοση και ενισχύει την ταυτότητα του Πειραιά ως κέντρου της ελληνικής ναυτιλίας.

Η επιστροφή των Ποσειδωνίων στον Πειραιά  αποτελεί αίτημα με ομόφωνη στήριξη από σύσσωμους τους φορείς της πόλης, καθώς θα προκύψουν σημαντικά οφέλη που αγγίζουν τόσο την οικονομική, όσο και την κοινωνική πτυχή του Πειραιά και συγκεκριμένα:

Πέραν του ότι η διοργάνωση των Ποσειδωνίων στον Πειραιά αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την πόλη να αναδείξει το δυναμισμό και την ακτινοβολία της και να προβάλλει τη ναυτιλιακή της παράδοση σε παγκόσμιο επίπεδο, θα αναβαθμίσει περαιτέρω το προφίλ της ως διεθνούς ναυτιλιακού, επιχειρηματικού και τουριστικού κέντρου, προσελκύοντας επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες.  Η προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα ωφελήσει σημαντικά τον τομέα του τουρισμού, της εστίασης και φυσικά του πειραϊκού εμπορίου.

Επιπλέον, η επιστροφή της έκθεσης στον Πειραιά, που συνεχώς αναπτύσσεται δυναμικά, φέρνει στο προσκήνιο και την ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών της πόλης, όπως την δημιουργία σύγχρονου εκθεσιακού – συνεδριακού κέντρου, που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της της καθιέρωσής της ως πόλου έλξης για διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια.

Τι περιμένει ο εμπορικός κόσμος από τους νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εκφράζει στους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θερμά  συγχαρητήρια για την εκλογή τους, προσδοκώντας να συμβάλλουν ουσιαστικά με τις γνώσεις και το όραμά τους στην προώθηση των συμφερόντων της χώρας μας σε κομβικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικά για τη χώρα μας, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις μπορούν να αποβούν καθοριστικές για το μέλλον κυρίως των μικρότερων επιχειρήσεων που, λόγω των επαναλαμβανόμενων κρίσεων την τελευταία δεκαπενταετία, παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, καθυστέρησης και χαμηλής προσαρμοστικότητας.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινοβουλευτικά δρώμενα και την υλοποίηση πολιτικών που, εντός ενός κατάλληλου πλαισίου, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα προωθήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς  θεωρεί ότι θα πρέπει να προβληματίσει τους  εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, καθώς αποτελεί μια σαφή ένδειξη αποστασιοποίησης των πολιτών από την πολιτική ζωή. Είναι σημαντικό να λάβουν δραστικά μέτρα για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και  μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή και αύξηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Eντυπωσιακό Fashion Show από τον Εμπορικό Σύλλογο- Μια βραδιά γεμάτη μόδα και λάμψη στις “Ημέρες Θάλασσας 2024”

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ένα εντυπωσιακό Fashion Show, την Πέμπτη 30 Μαΐου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για τις “Ημέρες Θάλασσας 2024”, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, την οποία επιμελήθηκαν η κ. Άντζελα Ευριπίδη fashion business director και οι συνεργάτες της κ.κ. Χ. Ανδριόπουλος creative director, Ν. Καλογερόπουλος fashion product development και η κ. Ήρα  Μπέσκα.

Στο Fashion Show  εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες συλλογές τους για το καλοκαίρι. Ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ, όλα σε αρμονία χρωμάτων και υφών, μαγνήτισαν τα βλέμματα και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Θ. Καπράλος, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πειραιά και όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης και έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της εντυπωσιακής βραδιάς, που χάρισε σε όλους μια όμορφη εμπειρία υποδοχής της νέας καλοκαιρινής σεζόν.

#χαιρετισμός Προέδρου ΕΣΠ
#μοντέλα πασαρέλας

Την παρουσίαση της βραδιάς ανέλαβε η κ. Νόνη Δούνια, η οποία με την εμπειρία, το χαμόγελο και το χιούμορ της κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και δημιούργησε μια ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα.

Στην πασαρέλα περπάτησαν επαγγελματίες μοντέλα, παρουσιάζοντας τις καλοκαιρινές τάσεις για το 2024 από καταστήματα μόδας του Πειραιά, μαγεύοντας το κοινό με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Η εκδήλωση αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για την προβολή της Πειραϊκής αγοράς, προβάλλει τη δυναμική της και συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Στην  εκδήλωση, το παρών έδωσαν οι Βουλευτές Α’ Πειραιά & Νήσων κ. Κ. Κατσαφάδος και Ν. Βλαχάκος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γ. Μώραλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων και Πρόεδρος του ΕΕΠ κ. Γ. Βουτσινάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Α. Τζεφεράκος, ο Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ και ΟΠΑΝ κ. Ι. Βουράκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Συλλόγων, φορέων και φυσικά πλήθος κόσμου.

#image_title

Αιτήματα Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς προς τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές

Αιτήματα προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές καταθέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή τις επικείμενες Ευρωεκλογές, με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη και ανάπτυξη των ΜμΕ.

Τεράστια σημασία έχουν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι επερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς με τη νέα σύνθεσή του το ευρωκοινοβούλιο θα νομοθετεί και γνωμοδοτεί σε κομβικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα.

Ειδικά για τη χώρα μας, οι ευρωπαϊκές αυτές αποφάσεις μπορούν να αποβούν καθοριστικές για το μέλλον κυρίως των μικρότερων επιχειρήσεων που, λόγω των επαναλαμβανόμενων κρίσεων την τελευταία δεκαπενταετία, παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, καθυστέρησης και χαμηλής προσαρμοστικότητας.

Η Ευρώπη σήμερα φαίνεται να ακολουθεί περισσότερο τις επιταγές των μεγάλων επιχειρήσεων και προσαρμόζει το θεσμικό πλαίσιο στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Τα 24,3 εκ. επιχειρήσεις στην Ευρώπη ακολουθούν και συμμορφώνονται σε ένα πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη μόνο το 0,2% των επιχειρήσεων.

Οφείλει επομένως το ευρωκοινοβούλιο να επικεντρωθεί, όχι στο να νομοθετεί απλά, αλλά να δημιουργήσει ευημερία και πλούτο σεβόμενο την υφιστάμενη διάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ζητούμε από τα μελλοντικά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου, για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:

 1. Διάχυση της χρηματοδότησης σε μεγαλύτερο εύρος επιχειρήσεων για επενδύσεις και τους αναγκαίους μετασχηματισμούς.
 2. Νέες δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού.
 3. Εστιασμένες πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των διαφόρων χωρών, περιφερειών, πόλεων και τοπικών κοινωνιών.
 4. Απρόσκοπτη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
 5. Φιλικό και απλό πλαίσιο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
 6. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον με άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού.
 7. Σύγκλιση του φορολογικού και τραπεζικού πλαισίου μεταξύ των χωρών.
 8. Μείωση της γραφειοκρατίας.
 9. Ταμειακές πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες του λιανικού εμπορίου, όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων ηλεκτρονικού εμπορίου και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού.
 10. Σύγχρονο επιχειρηματικό θεσμικό πλαίσιο.

Καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ενίσχυση των ΜμΕ αποτελεί κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καλούμε τα μελλοντικά μέλη του ευρωκοινοβουλίου, να θέσουν ψηλά στην ατζέντα τους τα ζητήματα που απασχολούν τις ΜμΕ και να εργαστούν για την υλοποίηση πολιτικών που θα στηρίξουν την ανάπτυξή τους.

Τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι στο Ευρωκοινοβούλιο χαράσσεται η διαδρομή των επόμενων δεκαετιών. Ειδικά σήμερα, που έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα που γνωρίζουμε: το φθηνό ρώσικο αέριο έχει πάψει να υφίσταται, οι ΗΠΑ έχουν κυρίως στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την Ασία, ενώ η Ευρώπη φαίνεται πλέον πως δυσκολεύεται να παράγει και να είναι ανταγωνιστική. Η διαχείριση όλων αυτών και άλλων γεωπολιτικών ζητημάτων, αλλά και η εθνική ατζέντα, κάνει επιτακτική την ανάγκη της παρουσίας της Εθνικής Ελλάδος στα ευρωπαϊκά έδρανα.

Εντυπωσιακή Βραδιά Μόδας

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30 MAIOΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για τις «Ημέρες Θάλασσας 2024» και με σκοπό την ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης των πειραϊκών επιχειρήσεων και την προβολή της πόλης μας, διοργανώνει ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ, την ΠΕΜΠΤΗ 30 MAIOY στις 8.30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, σε μια συναρπαστική πασαρέλα, θα παρουσιάσουν τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν τη νέα σεζόν στα γυναικεία και ανδρικά ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ.

Καλούμε τους φίλους καταναλωτές και τους επισκέπτες της πόλης μας να παρακολουθήσουν το λαμπερό Fashion Show, που θα πλαισιωθεί από επαγγελματίες μοντέλα,  μουσική και χορευτικά και να ανακαλύψουν τις τάσεις που προτείνουν τα καταστήματα του Πειραιά για το Καλοκαίρι 2024.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει από την καταξιωμένη κ. Νόνη Δούνια.

Δράσεις με τις οποίες συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στις “Ημέρες Θάλασσας 2024”

Στις εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για τις «Ημέρες Θάλασσας 2024» από την Παρασκευή 24 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου, ο Σύλλογός μας συμμετέχει με τις ακόλουθες δράσεις:

 • «ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ» την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
 • «ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ» την Παρασκευή 31 Μαΐου, με παράταση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τρεις ώρες, δηλαδή μέχρι τις 12.00 το βράδυ, συνδυαστικά και με άλλες εκδηλώσεις και με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά, με κοινό στόχο να μετατρέψουμε τον Πειραιά σε μια μεγάλη γιορτή και να ενισχύσουμε την τοπική μας αγορά.
 • ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΒΙΤΡΙΝΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» και ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ καθ΄ όλη την διάρκεια των Ημερών Θάλασσας (24 Μαΐου έως 2 Ιουνίου).

Ο Δήμος Πειραιά θα αναλάβει και φέτος την αθλοθέτηση των επάθλων για τις καλύτερες βιτρίνες. Οι φωτογραφίες θα παρουσιάζονται OnLine σε μια διαδικτυακή έκθεση και θα δίνεται η δυνατότητα να  ψηφίσει ο κόσμος τις βιτρίνες που του αρέσουν περισσότερο στο Face book Ημέρες Θάλασσας https://www.facebook.com/ImeresThalassas.

Μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, θα ανακοινωθούν οι  πέντε καλύτερες συμμετοχές που συγκέντρωσαν τις περισσότερους ψήφους, καθώς και τα αντίστοιχα βραβεία.

tel:210 4176 318 Οι συνάδελφοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στις δράσεις, θα πρέπει να το δηλώσουν στη γραμματεία του Συλλόγου έως τις 15 Μαΐου στο e mail: [email protected] ή τηλεφωνικά 210 4176 318.

Οι δράσεις θα προβληθούν στα ΜΜΕ μέσω συνεντεύξεων, Δελτίων Τύπου, μέσω των social media  του Συλλόγου και του Δήμου και μέσω εντύπων-φυλλαδίων που θα διανεμηθούν.

         

Το Πασχαλινό Ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στον Πειραιά

Το προτεινόμενο Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών  καταστημάτων στον Πειραιά, που θα ισχύσει από την Πέμπτη 25 Απριλίου έως και το Μ. Σάββατο 5 Μαΐου 2024, είναι το ακόλουθο:

Πέμπτη 25/4                                                    : 9.00 π.μ. – 9.00 μ.μ.

Παρασκευή 26/4                                             : 9.00 π.μ. – 9.00 μ.μ.

Σάββατο 27/4                                                  : 9.00 π.μ. – 5.00 μ.μ.

Κυριακή 28/4                                                   : 11.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.

Μ. Δευτέρα  29/4 έως και Μ. Πέμπτη 2/5       : 9.00 π.μ. – 9.00 μ.μ.

Μ. Παρασκευή 3/5                                           : 1.00 μ.μ. – 7.00 μ.μ.

Μ. Σάββατο 4/5                                                : 9.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου – όπου με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Μιχαηλίδου, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024 μετατίθεται – τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Από την Τετάρτη 8 Μαΐου, επανέρχεται το ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα του Πειραιά.

Προσκαλούμε τους καταναλωτές να επιλέξουν για τις πασχαλινές αγορές τους την προσβάσιμη και φιλόξενη αγορά του Πειραιά και να επωφεληθούν από τις προνομιακές τιμές, την εξυπηρέτηση και τις αμέτρητες επιλογές  που τους προσφέρει, καθώς και την αγορά τροφίμων της πόλης μας, όπου πέρα από τις χαμηλότερες τιμές θα βρουν μεγάλη ποικιλία και ποιοτικά προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι τους.

Περιορισμό του ύψους των τραπεζικών προμηθειών και εναρμόνισή τους με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, ενόψει της λήξης της προθεσμίας διασύνδεσης των POS-ταμειακών μηχανών, απηύθυνε στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη και στον Πρόεδρο Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γ. Χαρδούβελη, την ακόλουθη επιστολή:

«Ενόψει της λήξης της προθεσμίας διασύνδεσης των POS-ταμειακών μηχανών στις 30 Απριλίου, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς θεωρεί θετικό βήμα την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, καθώς ο περιορισμός της χρήσης μετρητών επιφέρει οφέλη στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και την πάταξη της παραοικονομίας.

Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μικρά περιθώρια κέρδους και περιορισμένους πόρους, επιβαρύνονται δυσανάλογα από τις τραπεζικές χρεώσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές μέσω POS.

Είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία που να διασφαλίζει τα οφέλη του περιορισμού των μετρητών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Η υιοθέτηση ηλεκτρονικών πληρωμών οφείλει να γίνει με τρόπο που να στηρίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και να προωθεί την ψηφιακή εξέλιξη της οικονομίας, χωρίς να επιβάλλει δυσβάστακτα οικονομικά βάρη.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, προκειμένου να περιοριστεί το ύψος των τραπεζικών προμηθειών, ώστε να εναρμονιστούν με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και ιδιαίτερα για αγορές έως 20 ευρώ να μην ξεπερνούν το 0,03%. Η παράλληλη κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές με υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα θα εξορθολογήσει τη λειτουργία της αγοράς και θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις από σημαντικό οικονομικό βάρος, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξή τους.

Θεωρώντας ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων μας θα έχουν θετικά αποτελέσματα και θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και αναμένουμε σχετική απόφασή σας».

Ημερίδα  με  θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – Εστιάζοντας στην Ψυχική Υγεία» Πέμπτη 25 Απριλίου

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και ώρες 9.00 – 15.00 θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα  ευαισθητοποίησης με  θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – Εστιάζοντας στην Ψυχική Υγεία», που συνδιοργανώνουμε με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Πειραιά της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε,  στην αίθουσα «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ» ΤΟΥ Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Γ. Κασιμάτη 1-2ος όροφος-Πλ. Οδησσού).

‘Αμεσος στόχος της Ημερίδας είναι να αναδείξει τα καίρια ζητήματα ψυχικής υγείας που προκύπτουν στους χώρους εργασίας και έμμεσος στόχος είναι να αναδειχθεί η ψυχική υγεία ως αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους της εργασίας χωρίς προκαταλήψεις, υπογραμμίζοντας ότι η προαγωγή της ψυχικής υγείας συμβάλλει στη διαμόρφωση συνθηκών διαβίωσης και εργασίας που παρέχουν στα άτομα ασφάλεια, κίνητρα, ικανοποίηση και ευχαρίστηση.

Ημερίδα “Θεσμικό πλαίσιο και δημιουργία κουλτούρας κατά της Βίας και της Παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας” Δευτέρα 15 Απριλίου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, το Κέντρο Έρευνας για τη Διακυβέρνηση & την Αειφορία Ι.Κ.Ε. «Ethos Lab» και το «Culture First Greece Chapter» έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην 2η Ημερίδα του Κύκλου Εκδηλώσεων «CREATIVE DIALOGUES», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 (17:30-18:30) στην Αίθουσα του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς (Γεωργίου Κασιμάτη 1 [Mέγαρον Ε.Β.Ε.Π.], 4ος όροφος), με θέμα: «Θεσμικό πλαίσιο και δημιουργία κουλτούρας κατά της Βίας και της Παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας»

Πρόγραμμα Συζήτησης:

Θοδωρής Καπράλος Theodoros Kapralos

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς | Πρόεδρος

Έναρξη – Χαιρετισμός

Εισηγητές:

– Νικόλαος Μέλιος Μέλιος Νίκος

Ethos Lab | Founder & Culture First Greece Chapter | Chapter Lead

– Μαρίνα Αλυσανδράτου Marina Alysandratou, MBA

Business Architect | Founder & Culture First Greece Chapter | Chapter Co  Lead

Περιεχόμενο:

– Νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, βασικές έννοιες, ορισμοί.

– Μορφές παρενόχλησης και αναγνώριση περιστατικών.

– Επιπτώσεις και ενδεχόμενες κυρώσεις.

– Δημιουργία στρατηγικής και ανάπτυξη επιχειρηματικής κουλτούρας:

– Πολιτική και διαδικασίες.

– Πρόληψη.

– Διαχείριση κινδύνων.

– Αντιμετώπιση περιστατικών.

– Εκπαίδευση.

– Το ζήτημα μας αφορά όλους, υπόχρεους και μη!

Περιγραφή:

Το σεμινάριο αποσκοπεί στην κατανόηση του νομικού πλαισίου για τη Βία, την Παρενόχληση και την Παρενόχληση λόγω Φύλου στον κόσμο της εργασίας και της εν γένει φιλοσοφίας του.

Παράλληλα, εστιάζει στην αναγκαιότητα για τον σχεδιασμό μιας επιχειρηματικής στρατηγικής με στόχο τη μείωση των ενδεχόμενων κινδύνων για την επιχείρηση στον τομέα αυτό, ασχέτως της νομικής ή μη, υποχρέωσής της.

Θα παρουσιαστούν αρχικά το θεσμικό πλαίσιο κατά της Βίας και Παρενόχλησης, οι βασικές έννοιες και οι ορισμοί με σκοπό την αναγνώριση, κατανόηση και αντιμετώπιση της παρενόχλησης και της βίας στον χώρο εργασίας.

Μέσω της εξέτασης των διάφορων μορφών βίας και παρενόχλησης καθώς και της συζήτησης επί πραγματικών συμβάντων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και κατανοήσουν τον αρνητικό αντίκτυπο τέτοιων περιστατικών στο επιχειρησιακό τους περιβάλλον.

Θα επισημανθούν οι ρόλοι και οι ευθύνες των εργοδοτών και των εργαζομένων, καθώς και οι στρατηγικές πρόληψης, αντιμετώπισης και λήψης μέτρων.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος μέσω της ενημέρωσης, καθώς και η επιδίωξη αλλαγής στην εταιρική στρατηγική και η δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας κατά της Βίας και Παρενόχλησης.

Με επιτυχία έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του & η εκδήλωση απονομής τιμητικών διακρίσεων

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2024 με επιτυχία η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, όπου εξετάστηκαν τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΠ για την χρονιά που πέρασε και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θ. Καπράλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε τα πεπραγμένα του έτους που ολοκληρώθηκε, τις δράσεις, τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του ΕΣΠ για την τόνωση της πειραϊκής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη και προβολή του Πειραιά, τις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου, καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί για την επιχειρηματική ανάπτυξη των μελών του, μέσω της ενδυνάμωσης τους και της αναβάθμισης του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος.  

     Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά κ. Δ. Καρύδης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού Αττικής κ. Ε. Μπαρμπαγιάννη, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Ι. Χατζηαλέξης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ε. Βερυκάκη, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Α. Καψή, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΠ και μέλος του ΔΣ κ. Γ. Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕ κ. Δ. Ασημομύτης.   Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δ. Μαθιός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής και Νήσων Αιγαίου και μέλος του ΔΣ κ. Π. Πολιτάκης, οι π. Πρόεδροι του ΕΣΠ κ.κ. Δ. Αρμενάκης και Ν. Μανεσιώτης και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΠ κ. Α. Ανδριανόπουλος-Δασκαλάκης.  

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε εκδήλωση απονομής τιμητικών διακρίσεων στις κυρίες:

  – ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ, Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, για την υλοποίηση σημαντικών έργων και δράσεων στην πόλη του Πειραιά και για την στήριξή της  στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της πειραϊκής  επιχειρηματικότητας, την οποία απένειμε ο Πρόεδρος του ΕΣΠ κ. Θ. Καπράλος.

  – ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΖΑΡΑΚΕΛΗ, Αντιδήμαρχο Εξωστρέφειας, Τουρισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για το αξιόλογο έργο της στους τομείς της προβολής της πόλης του Πειραιά, της εξωστρέφειας και της στήριξης της πειραϊκής επιχειρηματικότητας, την οποία παρέλαβε η Δ/ντρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εξωστρέφειας και Τουρισμού κ. Β. Σωτηρίου, την οποία απένειμε ο Γεν. Γραμματέας του ΕΒΕΠ κ. Δ. Μαρκομιχάλης.

– ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ, Διευθύνουσα Σύμβουλο της «Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ», για την διακεκριμένη και ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική της διαδρομή και τη συνδικαλιστική δράση της, την οποία απένειμε ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΒΕΠ κ. Ν. Μανεσιώτης.

– ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΦΟΥΝΗ, Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, για τη συμβολή της στην καταγραφή, διάδοση, και ανάδειξη της ιστορίας του Πειραιά και των πειραϊκών επιχειρήσεων, την οποία απένειμε ο κ. Γ. Σωτηρίου, μέλος του ΔΣ του ΕΣΠ.

          – ΑΛΕΞΙΑ ΣΑΒΡΑΜΗ, Πρόεδρο της «Βασίλης Σαβράμης & ΣΙΑ ΕΠΕ», για την ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική της διαδρομή  και την πολυσήμαντη κοινωνική και φιλανθρωπική της δράση, την οποία απένειμε ο Πρόεδρος της ΟΕΣΑΟΝΝΑ κ. Π. Πολιτάκης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επανέρχεται στο διαχρονικό αίτημα της πόλης για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Ν. Φάληρο μέχρι τον Πειραιά

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς απηύθυνε επιστολή στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σταϊκούρα, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Σαν Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς,  αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας κάνουμε κοινωνό της έντονης επιθυμίας της επιχειρηματικότητας και των δημοτών της πόλης μας για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, όπως η υπογειοποίηση της γραμμής 1 του μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) στο τμήμα από το Νέο Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.

Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία της πόλης, δεδομένου ότι το δίκτυο του ΗΣΑΠ εδώ και πάρα πολλά χρόνια την «κόβει» στα δύο. Από την άλλη, η κυκλοφοριακή συμφόρηση από και προς το λιμάνι του Πειραιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ξεπερνά κάθε όριο, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην κίνηση των οχημάτων μέσα στο κέντρο του Πειραιά. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις έρευνες που έχουμε διενεργήσει η δυσκολία στην πρόσβαση στην αγορά μας είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά της, δυσκολεύοντας έτσι την λειτουργία και την βιωσιμότητά των επιχειρήσεων.

Ειδικά τώρα, που ο Πειραιάς κάνει γοργά βήματα σαν πόλη και διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο μέσω της κρουαζιέρας στο τουριστικό προϊόν της χώρας, είναι αναγκαία μια παρέμβαση συνολικής αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος και της πρόσβασης στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Κρίνουμε πως σε στενή συνεργασία με την Δημοτική Αρχή Πειραιά,  που ήδη έχει δρομολογηθεί,  θα ήταν ωφέλιμο να εκτιμηθεί η δυνατότητα  συνολικής υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ και ίσως των δύο εκατέρωθεν οδικών αξόνων, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει ριζικές αλλαγές στην φυσιογνωμία της πόλης, απελευθερώνοντας σημαντικό χώρο προς αξιοποίηση και διευκολύνοντας την ομαλή διασύνδεση των οδών που σήμερα υπάρχουν εκατέρωθεν των γραμμών, ενισχύοντας την συνοχή του αστικού ιστού».Ο ΕΣΠ ζητά διευκρινίσεις για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς απηύθυνε επιστολή στην Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Μιχαηλίδου, όπου ζητά διευκρινίσεις προκειμένου να είναι  επιτυχής η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ήταν από την πρώτη στιγμή θετικός στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας Εργασίας, ως ένα μέτρο που προστατεύει τόσο τον εργαζόμενο, όσο και τον υγιή ανταγωνισμό.

Θεωρούμε πολύ θετική την απόφασή σας για χρονική παράταση της εφαρμογής της και στο λιανικό εμπόριο, καθώς έως την 1η Ιουλίου 2024, όπου θα είναι η πλήρης επιχειρησιακή εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, οι επιχειρήσεις θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να ενημερωθούν για το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ και να προχωρήσουν στη συνέχεια στις απαιτούμενες ενέργειες για τη συνολική χρήση των εφαρμογών του.

Ωστόσο,  εξαιρετικής σημασίας είναι να απαντηθούν στο διάστημα αυτό όλα τα ερωτήματα σχετικά με την χρήση της ψηφιακής κάρτας, προκειμένου να γίνει απρόσκοπτα και επιτυχώς η εφαρμογή της και συγκεκριμένα:

● Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ένα μικρό διάστημα «ανοχής» στην είσοδο ή και την έξοδο του εργαζόμενου και κατά συνέπεια στο χτύπημα της κάρτας. Να δοθεί ένα ελάχιστο διάστημα ανοχής (π.χ. 20 λεπτά), όπου αυτός ο χρόνος να μη λογίζεται ως υπερεργασία, ιδίως όταν απαιτείται για την προετοιμασία ανάληψης ή αποχώρησης από την εργασία.

● Στην καθημερινότητα του λιανεμπορίου οι επιχειρήσεις λειτουργούν με τον “υπεύθυνο καταστήματος”, ο οποίος ουσιαστικά τελεί χρέη προϊστάμενου, έχει αισθητά υψηλότερο μισθό από το υπόλοιπο προσωπικό, όχι όμως στο ύψος του τετραπλάσιου κατώτατου όπως ορίζει ο νόμος, ώστε να εξαιρείται από την υποχρεωτικότητα της χρήσης της κάρτας. Εδώ απαιτείται παρέμβαση, καθώς θα δημιουργηθεί σοβαρή δυσλειτουργία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.

● Χρειάζεται διευκρίνιση για το εάν και το πώς εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα σε δευτερεύοντες ΚΑΔ, εφόσον βέβαια ο κύριος ΚΑΔ έχει υποχρέωση.

● Επίσης, χρειάζεται διευκρίνηση για τη χρήση ψηφιακής κάρτας και από εργαζόμενους που απασχολούνται σε καταστάσεις «shop in a shop».

●  Τέλος, θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις για ένα σημαντικό αριθμό εμπορικών καταστημάτων που δεν έχουν συνεχόμενο ωράριο και λειτουργούν τρεις από τις έξι μέρες για λιγότερο από οκτώ ώρες.

Δεσμευόμαστε πως θα επανέλθουμε και με όποια άλλα ζητήματα προκύψουν, ώστε η επίλυση τους να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Πασχαλινό Παζάρι Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος

Σας προσκαλούμε στο Πασχαλινό Παζάρι του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος! 🐰🌺

🗓️ Ημερομηνίες: 20 & 21 Απριλίου 2024

⏰ Ώρες: 10:00 – 20:00

📍 Τοποθεσία: Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, Κλεισόβης 18, Πειραιάς, 18538

Στους πάγκους μας θα βρείτε:

🥯Παραδοσιακά γλυκίσματα

🎁 Δώρα για εσάς και τους αγαπημένους σας

🕯️ Λαμπάδες

🎀 Εορταστικά καλάθια

🎉 και πολλές ακόμη εκπλήξεις!

Όλα με αγάπη από τους χορηγούς και τους δωρητές μας ή προετοιμασμένα με πολύ μεράκι από το προσωπικό και τους εθελοντές μας.

Δήλωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 6,41% στα 830 ευρώ,  ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής με προτάσεις του στην αρμόδια Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Μιχαηλίδου, δηλώνει τα εξής :

Σε μια περίοδο όπου το μέσο ελληνικό νοικοκυριό πιέζεται από την ακρίβεια,  όπως μαρτυρά και η εικόνα της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο, δεν θα μπορούσε κανείς να είναι αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ωστόσο, επειδή οι επιχειρήσεις καλούνται να επωμιστούν και αυτό το βάρος, είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι η νέα αυτή αύξηση,  ξεπερνά τις δυνατότητες μεγάλου ποσοστού επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων. Αυτό συμβαίνει διότι η αύξηση κατά 50 ευρώ του μηνιαίου κατώτατου μισθού κοστίζει στην επιχείρηση σχεδόν 63 ευρώ μηνιαίως ενώ, σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξησή του δημιουργεί πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις και για τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Τη στιγμή που πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων αγωνιούν για την βιωσιμότητά τους, εξαιτίας του υψηλού κόστους επανατροφοδότησής τους, των συσσωρευμένων οφειλών και της έλλειψης ρευστότητας, είναι απαραίτητη η αισθητή μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Άλλωστε η χώρα μας βρίσκεται στις 4 ακριβότερες ανάμεσα σε 37 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ ως προς τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με ποσοστό 26% έναντι 18,2%, που είναι ο μέσος όρος για τα κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ειδικά, εάν κυβερνητικό στόχο αποτελεί η ετήσια αύξηση κατά 5% του κατώτατου μισθού έως το τέλος της τετραετίας και πολύ περισσότερο όταν με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο οι αυξήσεις των μισθών ανεβάζουν το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος και τα φορολογικά βάρη των εμπόρων.

Σε αυτή τη βάση, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επανέρχεται στην αναγκαιότητα μιας εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση και επανακαταθέτει τις εξής προτάσεις:

● Να συνδυαστεί η αύξηση με φορολογικές ελαφρύνσεις των δικαιούχων του κατώτατου μισθού, ώστε να μην εξανεμιστεί από τις αυξήσεις σε ενέργεια και βασικά είδη.

● Να διασυνδεθεί το ύψος του επιδόματος ανεργίας με στοχευμένη εκπαίδευση,  ώστε να μην αποτελεί επιλογή.

● Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό και στις υψηλές κλίμακες μισθοδοσίας, ειδικά τώρα που θα πρέπει να επενδύσουμε σαν χώρα σε ένα μοντέλο με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και ισχυρής ανταγωνιστικότητας.

Οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα ισχυρό οικονομικό περιβάλλον, που θα δίνει ευκαιρίες για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας και αυτό γίνεται μόνο με ισχυρές επιχειρήσεις κάθε είδους και μεγέθους. 

Συνάντηση ΕΣΠ με εκπροσώπους ξενοδοχείων του Πειραιά, παρουσία της προϊσταμένης της Δ/νσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εξωστρέφειας και Τουρισμού του Δήμου Πειραιά

 Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου με εκπροσώπους ξενοδοχείων της πόλης μας, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, παρουσία της Προϊσταμένης της Δ/νσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εξωστρέφειας και Τουρισμού του Δήμου Πειραιά κ. Β. Σωτηρίου και της Προϊσταμένης Εξωστρέφειας, Προβολής και Προώθησης κ. Ε. Ιωάννου, στα γραφεία του ΕΣΠ.

Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από κεντρικά ξενοδοχεία του Πειραιά, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Θ. Καπράλος, παρουσίασε κάποιες από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΕΣΠ προκειμένου να ενισχύσει την εξωστρέφεια της αγοράς και της πόλης, αλλά και να τονώσει την τουριστική δυναμική της. Έγινε αναφορά στις πλατφόρμες απεικόνισης της αγοράς, στην υπηρεσία tax free και στην δυνατότητα που δίνεται στους πελάτες των ξενοδοχείων με ένα QR code να λάβουν άμεσα και εύκολα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σύνολο των δραστηριοτήτων της πόλης. Επίσης, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που σχεδιάζει ο Σύλλογος, ζητώντας από τα ξενοδοχεία της πόλης να γίνουν συμμέτοχοι αυτής της προσπάθειας.

Δεδομένου του κομβικού ρόλου του Δήμου στην κοινή προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού, ζητήθηκε να ηγηθεί του συντονισμού δημιουργίας μιας κοινής στρατηγικής και ενός πλαισίου ανοιχτής επικοινωνίας και διαλόγου για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, προς όφελος όλων, αλλά και να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ώστε να τονωθεί το τουριστικό αποτύπωμα της πόλης.

Από την πλευρά του Δήμου Πειραιά έγινε εκτενής αναφορά σε όλες τις δράσεις που έως τώρα έχουν γίνει, αλλά και σε πολλές ακόμα που έχουν ήδη δρομολογηθεί τους επόμενους μήνες, με στόχο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και της εξωστρέφειας. Η Προϊσταμένη του Δήμου Πειραιά αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην έντονη διάθεση για συνεργασία και εντατικοποίηση των προσπαθειών, ώστε να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι.

Από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κοινή βούληση για την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, υλοποίηση κοινών δράσεων, την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών για την ικανοποίηση των επισκεπτών και την προσέλκυση νέων και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, ώστε ο Πειραιάς να εξελιχθεί σε έναν ακμάζοντα τουριστικό προορισμό, προσφέροντας οφέλη στους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.