Περί λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές

Στο νέο νόμο 4472/2017, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το κυριακάτικο άνοιγμα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για εμάς και έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους όλης της χώρας.  Σύμφωνα με το άρθρο 49, απελευθερώνεται από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές:

  • Στο Δήμο Αθηναίων
  • Σε περιοχές του Δήμου Πειραιά
  • Σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών
  • Σε περιοχές του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην Υπουργική Απόφαση 3046/51009/1994 και
  • Στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Για τις περιοχές που περιλαμβάνονται μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, η απελευθέρωση ισχύει αυτομάτως από την δημοσίευση του νόμου. Για τις υπόλοιπες, προβλέπεται η έκδοση Απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία θα οριστούν τα συγκεκριμένα όρια των περιοχών αυτών , όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν.

Η μόνη ρητή εξαίρεση Κυριακής στο διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου είναι η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου,  η αργία της οποίας μάλιστα μεταφέρεται την προηγούμενη Κυριακή όταν συμπίπτει με το…… δεκαπενταύγουστο!

Μέχρι να εκδοθεί η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση που αφορά στις περιοχές του Δήμου Πειραιά, του Νότιου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης και του αεροδρομίου Αθηνών, τα καταστήματα σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να ανοίξουν!

Ακόμη, καταργούνται οι ποσοτικοί και ποιοτικοί περιορισμοί του ν. 4177/2013 (εμβαδόν, νομική σχέση με αλυσίδα καταστημάτων, shop in the shop, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά καταστήματα ή εκπτωτικά χωριά) για τα εμπορικά καταστήματα που ανοίγουν τις Κυριακές σε τοπικό επίπεδο, μετά από απόφαση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη.  Οι μέχρι τώρα εκδοθείσες αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών διατηρούνται σε ισχύ αλλά τις Κυριακές που ορίζουν, μπορούν πλέον να ανοίγουν όλα τα καταστήματα.

Όπως τονίστηκε από την ΕΣΕΕ και κατά την συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, η συγκεκριμένη απελευθέρωση -σε περίοδο βαθιάς ύφεσης- δεν πρόκειται να αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, ούτε να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα ή την απασχόληση.  Απλά θα αναδιανείμει τα ελάχιστα διαθέσιμα κατανάλωσης, προς όφελος εκείνων που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή, ήτοι των αλυσίδων λιανικής, των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών.  Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι μικροεργοδότες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα προσπαθήσουν με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσουν, αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρουν.

Η Κυριακή είναι παραδοσιακή ημέρα αργίας για τους Έλληνες και έτσι πρέπει να παραμείνει.  Η νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης που τελικά πέρασε, έρχεται σε καταφανή αντίθεση με την πρόσφατη υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο αναγνώρισε ότι η Κυριακάτικη αργία αποτελεί συνταγματικό, απαραβίαστο και αναντικατάστατο δικαίωμα των επαγγελματιών και εργαζομένων, που σχετίζεται όχι μόνο με την ανάγκη ανάπαυσης, αλλά συνολικά με την διαφύλαξη και ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της δυνατότητας οργάνωσης της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.  Ως αντισυνταγματική  την αντιμετωπίζουμε και όλοι εμείς, η ΕΣΕΕ, οι Ομοσπονδίες, οι Εμπορικοί Σύλλογοι και οι λοιποί φορείς που προσφύγαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο την πρώτη φορά.

Μην Χάσετε

Πρόκληση η αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού παρεμπορίου

Δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές απάτες λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς απηύθυνε επιστολή στους Υπουργούς Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, Ανάπτυξης κ. Τ. Θεοδωρικάκο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Παπαστεργίου

Ενημέρωση ΕΣΠ προς τα μέλη για τις εργασίες στην οδό Τσαμαδού αρχομένης της 27/05/2024

Ενημέρωση μελών για την πραγματοποίηση έργων στην οδό Τσαμαδού από την οδό Γούναρη έως την Εθνικής Αντιστάσεως.

Αναγκαία η επιστροφή των Ποσειδωνίων στο φυσικό τους χώρο, στον Πειραιά

Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των...

Τι περιμένει ο εμπορικός κόσμος από τους νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εκφράζει στους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θερμά...

Eντυπωσιακό Fashion Show από τον Εμπορικό Σύλλογο- Μια βραδιά γεμάτη μόδα και λάμψη στις “Ημέρες Θάλασσας 2024”

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ένα...

Πάνελ Άρθρου

Τελευταία Νέα

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, Πρόεδρο Ολυμπιακού, για την μαγική νίκη του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League

Ο Ολυμπιακός γράφει την ενδοξότερη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου Μία πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Συνταξιοδότηση μη μισθωτών οφειλετών e-ΕΦΚΑ με ασφαλιστικά χρέη έως 30.000 ευρώ

Σε συνέχεια του ν. 5078/2023 και ειδικότερα του άρθρου 115, στο οποίο ορίζεται η διεύρυνση του ορίου χρεών στις 30.000 ευρώ για τους οφειλέτες μη μισθωτούς του e - ΕΦΚΑ που δύνανται να συνταξιοδοτηθούν, σας παραθέτουμε τις κυριότερες διατάξεις της υπ' αριθμ. 32270/2024 σχετικής ΚΥΑ.

Εντυπωσιακή Βραδιά Μόδας

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30 MAIOΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ...

Δράσεις με τις οποίες συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στις “Ημέρες Θάλασσας 2024”

Στις εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για τις «Ημέρες Θάλασσας...

Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΕΣΠ