Έρευνα ΕΣΠ για την κίνηση της αγοράς του Πειραιά στις χειμερινές εκπτώσεις

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς πραγματοποίησε την καθιερωμένη έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα επιχειρήσεων, τόσο σε είδη, όσο και σε γεωγραφικό εύρος, για την κίνηση της αγοράς την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων  που φέτος ξεκίνησαν στις 18 Ιανουαρίου, συνδυαστικά με το άνοιγμα της αγοράς, επιχειρώντας μια αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στο λιανικό εμπόριο.

Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της έρευνας, το αποτύπωμα της πανδημίας επηρέασε αρνητικά τις προσδοκίες του λιανικού εμπορίου, καθώς τα επίπεδα των πωλήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κινήθηκαν ικανοποιητικά για το 15% του δείγματος, χειρότερα για το 70%, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε το υπόλοιπο 15%.

Αξίζει να παρατηρήσουμε, ότι στη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε έχει μεταβληθεί και η συμπεριφορά των καταναλωτών, που φαίνεται να διαθέτουν λιγότερα χρήματα για αγορές στις φετινές εκπτώσεις συγκριτικά με πέρσι ή ακόμη και το γεγονός, ότι για λόγους ασφάλειας επιλέγουν τις διαδικτυακές αγορές.

Σχετικά με την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, όπου η λειτουργία των καταστημάτων ήταν προαιρετική, το 76% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι ήταν ανοικτά, όμως μόνο το 24% δήλωσε ικανοποιημένο από τον τζίρο του και αυτό γιατί, παρά τις εικόνες που είδαμε όλοι, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου και ειδικά οι πολύ νεαρές ηλικίες κατευθύνθηκαν σε συγκεκριμένες, μετρημένες στα δάχτυλα, ξένες αλυσίδες.

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, πρώτα έρχονται τα είδη ένδυσης και υπόδησης σε ποσοστό σχεδόν 70%, κάτι που αποδεικνύει πόσο μεγάλη σημασία έχει για την αγορά και ειδικά για κάποια είδη η δυνατότητα υποδοχής των πελατών εντός του καταστήματος.

Οι δύο αυτές εβδομάδες ωστόσο, παρά τους χαμηλότερους σε σχέση με πέρυσι τζίρους, αποτελούν οξυγόνο για την επιβίωση των επιχειρήσεων, οι οποίες παρουσιάζονται εξαιρετικά αποδυναμωμένες.  Απαραίτητες προϋποθέσεις επιβίωσης είναι η ανάγκη λειτουργίας της αγοράς με υποδοχή των πελατών εντός του καταστήματος και ο εμπλουτισμός του πλαισίου στήριξης των επιχειρήσεων.

Με την ευκαιρία και δεδομένων των τελευταίων πληροφοριών για συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς με την μέθοδο «CLICK AWAY» θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές, ευνοεί μερίδα επιχειρήσεων και όχι το σύνολο της αγοράς, αλλά  και συγκεκριμένα προϊόντα.

Μην Χάσετε

Πρόκληση η αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού παρεμπορίου

Δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές απάτες λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς απηύθυνε επιστολή στους Υπουργούς Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, Ανάπτυξης κ. Τ. Θεοδωρικάκο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Παπαστεργίου

Ενημέρωση ΕΣΠ προς τα μέλη για τις εργασίες στην οδό Τσαμαδού αρχομένης της 27/05/2024

Ενημέρωση μελών για την πραγματοποίηση έργων στην οδό Τσαμαδού από την οδό Γούναρη έως την Εθνικής Αντιστάσεως.

Αναγκαία η επιστροφή των Ποσειδωνίων στο φυσικό τους χώρο, στον Πειραιά

Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των...

Τι περιμένει ο εμπορικός κόσμος από τους νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εκφράζει στους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θερμά...

Eντυπωσιακό Fashion Show από τον Εμπορικό Σύλλογο- Μια βραδιά γεμάτη μόδα και λάμψη στις “Ημέρες Θάλασσας 2024”

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ένα...

Πάνελ Άρθρου

Τελευταία Νέα

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, Πρόεδρο Ολυμπιακού, για την μαγική νίκη του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League

Ο Ολυμπιακός γράφει την ενδοξότερη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου Μία πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Συνταξιοδότηση μη μισθωτών οφειλετών e-ΕΦΚΑ με ασφαλιστικά χρέη έως 30.000 ευρώ

Σε συνέχεια του ν. 5078/2023 και ειδικότερα του άρθρου 115, στο οποίο ορίζεται η διεύρυνση του ορίου χρεών στις 30.000 ευρώ για τους οφειλέτες μη μισθωτούς του e - ΕΦΚΑ που δύνανται να συνταξιοδοτηθούν, σας παραθέτουμε τις κυριότερες διατάξεις της υπ' αριθμ. 32270/2024 σχετικής ΚΥΑ.

Εντυπωσιακή Βραδιά Μόδας

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30 MAIOΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ...

Δράσεις με τις οποίες συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στις “Ημέρες Θάλασσας 2024”

Στις εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για τις «Ημέρες Θάλασσας...

Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΕΣΠ