Επιτυχής η Ημερίδα με θέματα: “Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου για επιχειρηματίες & μέτρα προφύλαξης” και “Τα αποτελέσματα της 2ης έρευνας για το προφίλ των διερχόμενων καταναλωτών στον Πειραιά”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά, με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με θέματα:
1) Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου για επιχειρηματίες & μέτρα προφύλαξης επιχειρήσεων και 2) παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 2ης έρευνας αποτύπωσης του προφίλ των διερχόμενων καταναλωτών στον Δήμο Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά, με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, είχε ενδιαφέρον. Οδήγησε δε σε χρήσιμα συμπεράσματα, αφενός για τις επιπτώσεις στις συναλλαγές των επιχειρήσεων μέσω διαδικτύου αφετέρου στα αποτελέσματα της έρευνας για το προφίλ των καταναλωτών στον Δήμο Πειραιά. Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Ως Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 9 χρόνια με τα Επιμελητήρια και τον Εμπορικό Σύλλογο, προκειμένου να συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο στην ενίσχυση του επιχειρείν στον Πειραιά».

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας τόνισε:

«Η τεχνολογία, ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έφεραν μια πραγματική επανάσταση στις σχέσεις και τις λειτουργίες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Υπάρχει όμως και η σκοτεινή αρνητική πλευρά αυτού του μαγικού κόσμου, που μπορεί να μετατραπεί σε έναν εφιάλτη για όλους, αν δεν υπάρχει ενημέρωση και μεγάλη προσοχή στην χρήση του διαδικτύου και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όσον αφορά την έρευνα, εξάγονται συγκριτικά συμπεράσματα για τη λειτουργία του Μετρό, τα χαρακτηριστικά των διερχόμενων καταναλωτών και τις διορθωτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Ως Δήμος Πειραιά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με στενή συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας και τους πολίτες, για να γίνει ο Πειραιάς καλύτερος, με ισχυρή οικονομία, υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής και κοινωνική αλληλεγγύη».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε κατά την έναρξη της ημερίδας η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Ασπασία Αλιγιζάκη, η οποία ανάφερε τις δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, σε δέκα (10) γυμνάσια του Δήμου Πειραιά που γίνονται από το Ινστιτούτο CSI. Επίσης, διαβάστηκε και σύντομο μήνυμα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου προς τους διοργανωτές και συμμετέχοντες.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης, αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Στην κορυφή των προκλήσεων για κάθε κλάδο, όχι μόνον της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και για μια σειρά άλλων τομέων όπως η ασφάλεια, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, η ναυτιλία, οι μεταφορές, βρίσκεται η κυβερνοασφάλεια. Προς τούτο οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα πρέπει να επενδύσουν στην κυβερνοασφάλεια με την καθοδήγηση ειδικών. Το διαδίκτυο έχει πολλά καλά, αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους. Χρειάζεται να είμαστε υποψιασμένοι. Καλύτερο λένε το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Γιατί η θεραπεία μπορεί να κοστίσει περισσότερα από την πρόληψη. Ας εμπιστευτούμε λοιπόν τους ειδικούς».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του τόνισε: «Το διαδίκτυο αποτελεί έναν αχανή πολυδιάστατο χώρο. Ο χώρος αυτός είναι τόσο μεγάλος που οι εγκληματίες βρίσκουν νέους τρόπους να προσεγγίζουν και να εξαπατούν τα θύματά τους. Η σημερινή ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών εγκληματικότητας. Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί καθοδήγηση από ειδικούς, που είναι σήμερα εδώ μαζί μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας, για να μας ενημερώσουν, να μας διαφωτίσουν, αλλά κυρίως να μας υποδείξουν, τι πρέπει να κάνουμε και πως πρέπει να προφυλαχθούμε. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, για τη δεύτερη έρευνα που πραγματοποίησε στον Πειραιά και την οποία θα επιθυμούσαμε να γίνεται περιοδικά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την αγορά μας».

Στη σπουδαιότητα του έργου για την τοπική οικονομία αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ICAP CRIF κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος τονίζοντας: «Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας λειτουργεί αδιάλειπτα τους τελευταίους 35 μήνες και είναι μια καινοτόμος δράση για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία πιστεύουμε ότι έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας θεσμός στήριξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης του Πειραιά. Δύο σημαντικές συμβουλευτικές εταιρείες, οι ICAP Αdvisory Α.Ε. και Grant Thornton BS Α.Ε. ανέλαβαν, ως ανάδοχος κοινοπραξία, την ανάπτυξη και λειτουργία του Κέντρου, γεγονός το οποίο αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του σύνθετου και κρίσιμου για τον Δήμο έργο. Από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου, περίπου 950 επιχειρήσεις του Δήμου έχουν λάβει υποστήριξη, με κάθε πρόσφορο τρόπο, ενώ παράλληλα, έχει εκπονηθεί ένας σημαντικός αριθμός μελετών και ερευνών».

Ο κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του CSI Institute και του The Crime Lab, Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ., Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, C.E.O. GR.I.S.S. / Head of GDPR Greece, παρουσίασε το πρώτο θέμα της ημερίδας που αφορούσε στις Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου για επιχειρηματίες & μέτρα προφύλαξης επιχειρήσεων/επιχειρηματιών. Η παρουσίαση ξεκίνησε με την παράθεση στατιστικών του διαδικτύου και αναφορά στις κυριότερες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ στη συνέχεια αποτυπώθηκαν οι μύθοι και πραγματικότητα στο διαδίκτυο, αλλά και τα φαινόμενα εποχής (παρενόχληση και εκφοβισμός μέσω διαδικτύου, υπερβολική έκθεση σε social media, συνέπειες του εθισμού στη χρήση του διαδικτύου). Οι απειλές που αντιμετωπίζει ο χρήστης του διαδικτύου και προτεινόμενοι τρόποι προφύλαξης και χρήσιμες συμβουλές αποτέλεσαν την τελευταία ενότητα της παρουσίασης.

Το δεύτερο θέμα της ημερίδας, το οποίο παρουσιάστηκε από την κα Αντιγόνη Αμπελακιώτη, Σύμβουλο Επιχειρήσεων του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας, είχε ως αντικείμενο την ανάλυση των αποτελεσμάτων της 2ης έρευνας αποτύπωσης του προφίλ των διερχόμενων καταναλωτών στον Δήμο Πειραιά, το οποίο προέκυψε μέσα από την επεξεργασία στοιχείων, που αφορούν σε δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικιακή κατηγορία, κ.α.), συνήθειες, προτιμήσεις και παράγοντες που επηρεάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου κ. Παύλος Πολιτάκης, η Β΄ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά & Πρόεδρος του Εμπορικού τμήματος του ΕΒΕΠ κα Μαρία Πιττάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μιχαήλ Χατζηιωάννου, το Μέλος ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γεώργιος Σωτηρίου, το Μέλος ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά & Αντιπρόεδρος ΣΕΑΠ κ. Βαγγέλης Κορκίδης, εκπρόσωποι τοπικών επιχειρήσεων, στελέχη της Αναθέτουσας Αρχής και του Αναδόχου. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε γόνιμος διάλογος και συζήτηση καθώς και δικτύωση των συμμετεχόντων.

Μην Χάσετε

Πρόκληση η αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού παρεμπορίου

Δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές απάτες λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς απηύθυνε επιστολή στους Υπουργούς Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, Ανάπτυξης κ. Τ. Θεοδωρικάκο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Παπαστεργίου

Ενημέρωση ΕΣΠ προς τα μέλη για τις εργασίες στην οδό Τσαμαδού αρχομένης της 27/05/2024

Ενημέρωση μελών για την πραγματοποίηση έργων στην οδό Τσαμαδού από την οδό Γούναρη έως την Εθνικής Αντιστάσεως.

Αναγκαία η επιστροφή των Ποσειδωνίων στο φυσικό τους χώρο, στον Πειραιά

Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των...

Τι περιμένει ο εμπορικός κόσμος από τους νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εκφράζει στους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θερμά...

Eντυπωσιακό Fashion Show από τον Εμπορικό Σύλλογο- Μια βραδιά γεμάτη μόδα και λάμψη στις “Ημέρες Θάλασσας 2024”

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ένα...

Πάνελ Άρθρου

Τελευταία Νέα

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, Πρόεδρο Ολυμπιακού, για την μαγική νίκη του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League

Ο Ολυμπιακός γράφει την ενδοξότερη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου Μία πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Συνταξιοδότηση μη μισθωτών οφειλετών e-ΕΦΚΑ με ασφαλιστικά χρέη έως 30.000 ευρώ

Σε συνέχεια του ν. 5078/2023 και ειδικότερα του άρθρου 115, στο οποίο ορίζεται η διεύρυνση του ορίου χρεών στις 30.000 ευρώ για τους οφειλέτες μη μισθωτούς του e - ΕΦΚΑ που δύνανται να συνταξιοδοτηθούν, σας παραθέτουμε τις κυριότερες διατάξεις της υπ' αριθμ. 32270/2024 σχετικής ΚΥΑ.

Εντυπωσιακή Βραδιά Μόδας

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30 MAIOΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ...

Δράσεις με τις οποίες συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στις “Ημέρες Θάλασσας 2024”

Στις εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για τις «Ημέρες Θάλασσας...

Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΕΣΠ