Οικονομικά – Φορολογικά

Οικονομικά – Φορολογικά

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Είναι προφανές πως με εξαντλημένη την φοροδοτική ικανότητα, ο φαύλος κύκλος ύφεσης και από-επένδυσης βαθαίνει και ελαχιστοποιεί τα κίνητρα επιχειρηματικής δράσης και εργασίας, γιγαντώνοντας την τάση για φορο-αποφυγή και την αποχώρηση των επιχειρήσεων από την χώρα.

Οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στους εταιρικούς φόρους, στον ΕΝΦΙΑ, στα ποσοστά ΦΠΑ, στο φόρο αλληλεγγύης και πάλι δεν θα είναι αρκετές, εάν πρόθεση της Κυβέρνησης παραμείνει η προστασία της «ιερής αγελάδας» των κρατικών δαπανών.

Καμία συζήτηση για ουσιαστική περικοπή περιττών δαπανών του Δημοσίου και δυστυχώς ελάχιστα μετρήσιμα αποτελέσματα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, καθώς ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται σε καταστολή.

Όλο και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας αντιλαμβάνεται το οικονομικό αδιέξοδο που οδηγεί σε περαιτέρω υφεσιακά μέτρα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων και σε απουσία επενδύσεων λόγω των εξοντωτικών φόρων.

Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα να αλλάξει οικονομικό μοντέλο, με αναγέννηση της ιδιωτικής οικονομίας, στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων και προσέλκυση νέων επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μπούμε σ’ ένα νέο κύκλο, πατώντας στα πόδια μας και ανακτώντας την εθνική μας αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση.

Την ώρα που το ελληνικό εμπόριο ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές των αντοχών του,  αδυνατούμε να καταλάβουμε και μας θλίβει το γεγονός, ότι οι εμπεριστατωμένες θέσεις των εκπροσώπων του εμπορίου δεν εισακούονται, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την επιχειρηματικότητα, γιατί μάλλον δεν έχει αντιληφθεί τη συνεισφορά μας στην εθνική οικονομία.

Όσο κι αν ακούγεται μονότονο, θα θέλαμε να επιμείνουμε στο ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Η χώρα χρειάζεται ένα απλό, ξεκάθαρο, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα με μακροχρόνιο ορίζοντα εφαρμογής και σε σύγχρονες βάσεις, οι οποίες θα δίνουν έμφαση στην απλότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη σταθερότητα, την ισονομία με στοχευμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις, που θα ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα προωθούν την απασχόληση. Οι προαναφερθέντες άξονες ανταποκρίνονται στο αίτημα των επιχειρήσεων και της κοινωνίας για ένα καινοτόμο, κατανοητό και αφομοιώσιμο σύστημα φορολόγησης.  Η ύπαρξη ενός νέου φορολογικού συστήματος με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις θα αποτελούσε εφαλτήριο για τις ελληνικές και τις ξένες επενδύσεις.

Πέραν της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και την προσέλκυση επενδύσεων, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Η φοροκλοπή αποτελεί εθνική ντροπή και μάστιγα για την οικονομία της χώρας. Υπάρχει πλέον διαθέσιμη όλη η τεχνογνωσία, οι υποδομές και η απαιτούμενη βοήθεια. Η αντιμετώπισή της, η εμπέδωση–εμπότιση φορολογικής συνείδησης και υπευθυνότητας στους φορολογουμένους θα αλλάξει την εικόνα της χώρας, όπου θα επικρατήσει το αίσθημα δικαιοσύνης και θα περιοριστεί η διαφθορά.

Η εθνική οικονομία έχει ανάγκη αναπτυξιακά μέτρα και μέχρι στιγμής, τέτοιου είδους αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Δυστυχώς, ακόμη η χώρα, παραμένει χωρίς αναπτυξιακό νόμο. Θα πρέπει επομένως να κάνουμε την επίλυση των σημαντικότερων αυτών προβλημάτων εθνικούς στόχους.

Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος. Η αύξηση των φόρων προκαλεί ύφεση και τελικά δεν οδηγεί στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Είναι ενάντια στην οικονομική λογική, αλλά και σε κάθε λογική, η επιμονή σε μέτρα που δεν αποδίδουν. Το νέο κύμα φόρων είναι επικίνδυνο για την αγορά, για την κοινωνία, αλλά και για τα δημόσια έσοδα, καθώς εξωθούνται όλο και περισσότεροι στην παραοικονομία.

Με την άμεση εφαρμογή χαμηλών φορολογικών συντελεστών με αυστηρότατη διαδικασία είσπραξης επιτυγχάνονται μετρήσιμοι στόχοι εσόδων από τη σύλληψη της φοροκλοπής.

Χρειαζόμαστε επίσης ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων σε ένα φιλικό, βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον με σύγχρονες εργασιακές σχέσεις. Γιατί χωρίς επενδύσεις, χωρίς νέες επιχειρήσεις, χωρίς τη δημιουργία νέου πλούτου, δεν υπάρχει μέλλον για την χώρα.

Πολλές ακόμη δράσεις απαιτούνται προκειμένου να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη και ανταγωνιστική: στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στη δημόσια Διοίκηση, στην παιδεία, στην έρευνα, κ.λπ. Θεωρούμε όμως ότι αν πετύχουμε άμεσα τους τρεις στόχους, δηλαδή την καταπολέμηση της φοροκλοπής, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την επιθετική προσέλκυση επενδύσεων, η επιτυχία αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης.

Είναι πλέον αποδεκτό από όλους, ότι η όποια επανεκκίνηση της οικονομίας θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα. Το βάρος για να πάρουν μπρος οι μηχανές της οικονομίας βρίσκεται στους ώμους του επιχειρηματικού κόσμου. Αυτό καθιστά τις ευθύνες μας μεγαλύτερες. Για αυτό επιβάλλεται να προσπαθήσουμε διπλά, να εμπιστευθούμε τις δυνατότητές μας και ο ένας τον άλλο, να δούμε πέρα από κόκκινες γραμμές, να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε για να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι, με όραμα και εθνικό σχέδιο.

 

menu
menu